22 september 2022

posts

Genom energismart beteende kan lägenhetsinnehavare minska sina elräkningar i vinter. Vi ger här tolv konkreta tips på minskad elanvändning.

De höga elpriserna är på allas läppar denna höst. Oron inför vinterns elräkningar är stor hos många, kanske främst hos villaägare. Men även boende i lägenheter kan spara stora summor åt sig själva och brf:en genom att bli mer energismarta.
Här är tolv konkreta tips på hur ni kan minska elanvändningen:

 1. Gå över till Gemensam el om ni inte redan har det. Med Gemensam el sparar varje boende i bostadsrättsföreningen 1 500-2 000 kr per år. 
  Läs mer om Gemensam el
 2. Dra ner temperaturen eller stäng av den elektriska golvvärmen.
 3. Sänk inomhustemperaturen – en grad minskar energianvändningen med 5 procent. Se till att du inte ställer möbler i vägen för elementen och termostaterna.
 4. Släck lampor i rum du inte är i och byt till LED-lampor. En LED-lampa använder fyra till fem gånger mindre energi än en halogenlampa och den håller upp till 15 000 timmar.
 5. Diska i diskmaskin och undvik att spola av disken före. Välj Eco-programmet. Att diska för hand drar upp till fyra gånger så mycket energi som att diska i maskin.
 6. Tvätta i fylld tvättmaskin och välj inte högre temperatur än nödvändigt. Väljer du eco-programmet får du både låg energianvändning och ren tvätt.
 7. Använd klädstrecket – häng kläderna för att torka utomhus när det går i stället för att använda torktumlare. Torktumlaren använder hela två till tre gånger mer energi än tvättmaskinen.
 8. Vädra smart – om du behöver vädra: öppna mycket och vädra under kort tid, i stället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden.
 9. Skippa standby – stäng av apparaterna helt när du inte använder dem. Och dra ur laddare när de inte används.
 10. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys, +4 grader Celsius i kylen och -18 grader Celsius i frysen. Då får du både bra matförvaring och låg energianvändning.
 11. Frosta ur frysen om det bildats is i den. Isen ökar energianvändningen och ger sämre matförvaring. Torka av baksidan av kylen och frysen så att kondensorn hålls dammfri. Även dammet gör att elanvändningen ökar.
 12. Duscha kortare tid – halverar du din duschtid så halverar du också el- och vattenförbrukningen.

Källa: Energimyndigheten och Infometric