Byggkoncernen Serneke och mättjänstföretaget Infometric har tecknat ett ramavtal om installation av Infometrics mätsystem i Sernekes nybyggda fastigheter. Ett av dom första projekten är Karlatornet i Göteborg, som med sina 246 meter blir Nordens högsta byggnad när den står klar nästa år.

De första inflyttningarna i Karlatornets totalt 611 lägenheter sker redan i augusti och då ska Infometrics mätsystem för elmätning vara i drift. Infometric mäter elförbrukning individuellt för varje lägenhet och skickar förbrukningssiffror till de ekonomiska förvaltarna för de fem blivande bostadsrättsföreningarna i Karlatornet. Förvaltarna kan sedan debitera de boende för deras förbrukning.

Infometric är ledande i Sverige när det gäller IMD, individuell mätning av el, vatten, temperatur och värme i lägenheter. Företaget har omkring 2 500 bostadsrättsföreningar som kunder och har drygt 400 000 mätare i drift.

– Vi är mycket stolta över att inleda ett samarbete med Serneke och att dessutom bli representerade i Nordens högsta byggnad är förstås grädde på moset, säger Henrik Nygård, marknads- och kommunikationschef på Infometric.

Intresset för IMD har ökat kraftigt i takt med de stigande elpriserna. Efterfrågan drivs på ytterligare genom solceller och laddstolpar. För bostadsrättsföreningar krävs individuell mätning av el, det som kallas Gemensam el, för att brf:en ska kunna använda solelen till lägenheterna.

Gemensam el är en av de bästa investeringar som en brf kan göra med en återbetalningstid på två år eller kortare. Med Gemensam el slopas de boendes egna elabonnemang och all el köps istället in via fastighetsabonnemanget, därav namnet Gemensam el. Denna populära lösning innebär att de boende sparar mellan 1 500 kr och 2 500 kr per år.

Serneke är en av Sveriges största byggkoncerner med ett heltäckande erbjudande inom entreprenad och projektutveckling. Förutom Karlatornet så är andra uppmärksammade byggprojekt Serneke Prioritet Arena i Göteborg och Barkarby City i Stockholm.