11 oktober 2021

posts

Marknaden för laddboxar växer lavinartat och Infometric erbjuder nu sina kunder möjligheten att i laddboxarna hantera dynamiska tidstariffer, alltså olika priser under dygnets olika timmar.
Sedan tidigare kan Infometric också hantera debitering av olika användare på samma laddbox.

 

Marknaden för laddboxar växer lavinartat i Sverige och här lanserar Infometric nu en stor nyhet i en smart förpackning. Det handlar om tidstariffer och möjligheten att i laddboxarna hantera olika priser under hög- och låglasttider.

På grund av den omskrivna effektbristen i Sverige så försöker elbolagen styra elförbrukningen till tider då belastningen på elnäten inte är lika hög. Det innebär att det ofta skiljer mycket i pris mellan att exempelvis ladda elbilen på dagen och på natten.
Elbolagen använder sig vintertid vanligtvis av tidstariffer, vilket innebär högre priser mellan kl 6 på morgonen och kl 22 på kvällen och lägre priser under natten. Dessa två prisvariationer benämns som hög- och låglasttider.

­­­

Infometrics kunder får nu alltså möjlighet att hantera tidstariffer och olika priser under hög- och låglasttider i sina system för mätinsamling. Det enda som krävs är att insamling av mätvärden sker på timbasis.
– Bland landets bostadsrättsföreningar är laddning av elbilar den kanske hetaste frågan just nu och därför är det här en mycket välkommen nyhet, säger Henrik Nygård, marknads- och kommunikationschef på Infometric, och fortsätter:
– Det är också något som kan bidra till att sprida ut vår elförbrukning på dygnets timmar och minska belastningen på elnäten under höglasttider, något vi alla tjänar på.

Sedan tidigare kan Infometric hantera debitering av olika användare på samma laddbox, alltså semi-publika laddboxar eller gemensam laddning.
– Att vi kan erbjuda både tidstariffer och öppen laddning med flera användare är unikt för Infometric och ger oss en stor konkurrensfördel, säger Henrik Nygård.

En förutsättning för dessa två funktioner är att operatören stödjer dem.

Bra att komma ihåg är också att installationen av laddboxar i en bostadsrättsförening är avdragsgill, om den är del av ett IMD-system för mätning och debitering av energi.
Läs mer om det här.

Är ni som förening intresserad av laddstolpar och Gemensam El? Fyll i formuläret på vår hemsida så hjälper vi er vidare.
Läs mer och anmäl ert intresse för laddboxar (länk till Infometrics sajt)