21 september 2021

posts

Omkring en miljon laddpunkter för elbilar behövs fram till år 2030, för att möta försäljningen av laddbara bilar. Att mäta och debitera för förbrukningen i laddstolpar är en utmaning för många bostadsrättsföreningar. Här erbjuder Infometric ett smart system som underlättar för både bostadsrättsföreningarna och de boende.

I regeringens höstbudget pekas laddstolpar för elbilar ut som en viktig faktor i Sveriges gröna klimatomställning. Infometric har Sveriges kanske smartaste system för mätning och debitering från laddstolpar, med hantering av olika tariffer under hög- och låglasttider. Det är skräddarsytt för bostadsrättsföreningar och fastighetsägare.

Försäljningen av laddbara fordon i Sverige formligen skenar. I augusti ökade antalet sålda elbilar med hela 126 procent, jämfört med samma månad förra året. Nästan varannan såld ny bil i Sverige är nu laddbar. Utbyggnaden av laddpunkter måste gå hand i hand med denna utveckling, påpekar både Boverket och Trafikverket:
”Man kan räkna med att varje fordon behöver en egen laddningspunkt där fordonet står parkerat till exempel över natten eller under en arbetsdag.” skriver Boverket i en rapport.
Trafikverket bedömer att Sverige, med nuvarande försäljningstakt av elbilar, behöver 1 miljon nya laddningspunkter fram till år 2030.

När finansminister Magdalena Andersson (S) den 20 september presenterade regeringens budgetproposition nämnde hon flera gånger laddstolpar i samband med Sveriges klimatomställning. I höstbudgeten ingår det som regeringen kallar klimatklivet och en grön återstart med stöd till konkreta klimatinvesteringar. Där ingår en utbyggnad av Sveriges ladsinfrastruktur.

Att installera laddstolpar är en förhållandevis enkel operation, så länge infrastrukturen för el är tillräckligt utbyggd i området. Att mäta och debitera elförbrukningen i stolpen på olika förbrukare kan vara betydligt knepigare. Det vet många bostadsrättsföreningar. De står nu inför massiv utbyggnad av laddstolpar, för att tillgodose de boendes allt tydligare krav på laddning av sina elbilar.
– Vi på Infometric erbjuder ett smart system för att mäta och debitera förbrukningen i laddstolpar i en bostadsrättsförening. Vi kan exempelvis hantera olika tariffer under hög– och låglasttider för laddning på dagen och på natten, säger Infometrics vd Olle Tjälldin och fortsätter:
– Vi skapar ett underlag som förvaltaren kan debitera lägenhetsinnehavarna utifrån. Varje månad får de boende förbrukningen på sin månadsavgift till föreningen. Det är smidigt både för de boende och för föreningen.

Infometric är marknadsledande i Sverige inom det som kallas undermätning, alltså individuell mätning och debitering av energi (IMD). Sedan starten 1995 har företaget samlat in mer än en miljard mätvärden.
– Vi har hjälpt drygt 2 000 fastighetsägare och bostadsrättsföreningar att mäta och sänka sina energikostnader. Årligen sparar våra kunder ca 1 500 ton CO2-utsläpp i 200 000 lägenheter och sänker sina energikostnader med omkring 300 miljoner kronor, säger Olle Tjälldin.